Videor på LinkedIn

På LinkedIn pågår en explosion, efter ändrade algoritmer.

Tänk på det här när du gör en video:

1. Bilden. Hur ser det ut där du är, är det fint i bakgrunden, städat? Är det okej ljus på dig så det inte blir hårda skuggor och märkliga reflektioner i glasögon? Är det stadigt och lugnt att titta på? Om du ska röra dig så gör det åt ett håll men inte åt flera samtidigt, till exempel att röra sig fram och snett åt höger i bild samtidigt är ingen bra idé, det ger en känsla av oro.

2. Ljudet. Hur låter det där du står? Hör man vinden i mikrofonen? Hörs kanske de andra på kontoret? Om du har möjlighet så ta ett rum där du är ensam och inga fläktar dånar. Ett lite hemligt tricks är att kupa handen över mikrofonen på telefonen, och rikta öppningen mot dig och din mun…

3. Textningen. Texta dina videor! Det borde räcka att bara skriva det. För det hjälper verkligen dig att få fram ditt budskap, och du kommer mest troligt att mer än fördubbla mängden människor som fått ta del av det du säger. Folk har inte alltid på ljudet. Vad händer då?

4. Dramaturgin. Berättelsens form. Försök att tänka på hur du lägger upp din berättelse. På Facebook insåg många tidigt att man har cirka 2 sekunder på sig att fånga en tittare. För sedan har man svajpat förbi. Händer det inget intresseväckande de första två sekunderna kan du säga hejdå till syftet med videon… Så hur fångar du tittaren? Kan du ladda videon med ett löfte om mer? Hur berättar du för att få folk att stanna kvar? Listor är bra.

Här nedan följer en enkel lista på appar man kan ha för iOS (jag håller på att skapa en lista för Android).

Manus – Anteckningar

Filma – MoviePro (överlägset bästa kamera-appen för just sånt här!)

Redigera – LumaFusion (kostar en bra slant men är ett fantastiskt verktyg nästan i paritet med de man har på laptop). Du kan också fixa ljud och bild i efterhand här, med hjälp av bra mix-verktyg.

Texta klippet – LumaFusion funkar bra. Även iMovie erbjuder en del enklare mallar som kan funka. En genial app som kan komma väl till pass här är annars CLIPS som ingår i senare versionerna av iOS. Den appen simultantextar ditt prat eller den du intervjuar, du kan både välja hur det ska se ut men också editera texten i efterhand så att det blir rätt (om den ”hör fel”).

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s